Su izolasyonu, suyun binaların içinde veya dışında kalmasını sağlamak için yapılan işlemlerdir. Hiç kimse yaşam alanında nem, yosunlaşma, mantar, su damlacıkları ve benzeri sorunları görmek ve bu sorunlarla birlikte yaşamak istemez. Bu gibi durumların meydana gelmesini önlemenin tek yolu su yalıtımı yapmaktır. Su yalıtımı yalnızca binalarda yapılmaz. Suyun tutulmasının istendiği havuzlarda, göletlerde, içme suyu depolarında da su yalıtımının önemi büyüktür. Peki, neden su yalıtımı yapılmalıdır? Öncelikle su yalıtımının binanın sağlamlığı açısından son derece büyük önemi vardır. Çünkü binada bulunan su, taşıyıcı sistemlere zarar verecek, bu da belirli bir süre sora binanın ayakta kalmasını imkansız hale getirecektir. Bina sakinleri genellikle en üst katta meydana gelen su sızıntısı ile pek fazla ilgilenmek istememektedir. Oysa çatıda meydana gelen su sızıntısı, binanın tamamına zarar vermektedir. Özellikle binalarda yağmur, kar gibi nedenlerden dolayı rutubetlenme meydana gelmektedir. Ayrıca yeraltı suları da binaları tahrip etmektedir. Bu suların etkilerini sıfıra indirmek için su yalıtımının yapılması kaçınılmazdır.

Su İzolasyonu İçin Farklı Malzemeler Kullanılır

Su izolasyonu için farklı malzemeler kullanılmaktadır. Bunlar arasında sürme tip su yalıtım malzeme türleri, çimento, bitüm, poliüretan ve akrilik esaslı su yalıtım malzemeleri bulunmaktadır. Ayrıca sentetik örtüler de bulunmaktadır. Bunlar arasında bulunan PVC, alev alması zor olan, yakıldığında zehirli bir gazı havaya salan fakat izolasyon sektöründe henüz iyi bir alternatifi olmayan bir üründür. EPDM denilen etilen propilen dimonomer de yapay bir kauçuk türüdür. HDPE, genellikle boru üretiminde kullanılmaktadır ve plastik poşetin hammaddesi olarak bilinmektedir. Ayrıca yalıtımda polimer bitümlü membranlar da kullanılmaktadır. Membran, inşaatta kaliteyi arttırmak ve izolasyon sağlamak için kullanılan kimyasal bir maddedir. Bitüm, sıvı ve sarımtırak ya da katı ve siyah bir hal ve renktedir. Alev alabilen hidrokarbonlar karışımlı maddedir. Polimer ise tekrarlanan yapısal kümelerin meydana getirdiği yüksek molekül ağırlıklı bileşkilerdir. Günümüzde geleneksel malzemeler yerine yeni nesil teknolojilerle geliştirilmiş malzemeler kullanılmaktadır. Bunlar arasında polyester keçe ya da polyester keçe üzerine lamine edilmiş cam tülü fitilleri içeren inorganik taşıyıcılar bulunmaktadır. Bu ürünün, geleneksel olarak üretilen yalıtım malzemelerinden çok daha üstün su izolasyon malzemesidir.

Suyun Engellenebilmesinin Tek Yolu İzolasyondur

Suyun çeşitli yollarla yapıyı etkilemesinin engellenmesi imkansızdır. Suyu tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu nedenle iyi bir su izolasyonu yapılmalıdır. Binaların suya ya da neme karşı korunabilmeleri için, bina dışına kesinlikle izolasyon yapılmalıdır. Yapının ömrü için en büyük tehdidin su olduğu bilinmelidir. Binaya sızan su, özellikle taşıyıcı kısımlarına büyük hasar verir. Binayı ayakta tutan demirlere zarar veren su, binanın ayakta kalma direncinin ortadan kalkmasına neden olur. Bu durum da ya ufacık bir sarsıntıda ya da kendi kendine binanın yıkılma tehlikesinin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca su, sıcak havalarda buharlaşarak soğuk havalarda da buz tutarak betonun çatlamasına da neden olur. Ayrıca su, binanın temeline de inerek temel betonuyla kimyasal reaksiyonlara girer ve betonun bozulmasına da neden olmaktadır. Rutubet, insan sağlığını da olumsuz bir şekilde etkilemekte, küf, mantar ve benzeri organik maddelerin ortaya çıkmasına neden olarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. İzolasyon, zemin üstündeki bulunan yapı elemanlarını yağmur sularından, zeminin altında bulunan yapı elemanlarını da zemin suyunun zararlı etkilerinden korumaktadır. Su yalıtımının etkili olabilmesi için yalıtımın binanın her yerine uygulanması gereklidir. Suyun binalara verdiği hasar, özellikle deprem riskinin olduğu bölgelerde he can hem de mal güvenliği için büyük bir tehdit meydana getirir. Bu tehdidin ortadan kaldırılmasının tek yolu da binalarda su yalıtımının kaliteli bir şekilde yapılmasıdır.

Hemen Arayın 0 532 614 26 60
× Destek Hattı